İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SKUP), İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da iştirak ettiği bir toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. İmamoğlu, İstanbul'un Avrupa'nın en büyük şehri olduğunu vurgulayarak, "Dünyada insanların bir arada olmayı ve yaşamayı tercih ettiği şehirler arasında, en motive edici ve önemli merkezlerden birisinden bahsediyoruz.İstanbullular, toplu taşımayı sadece ekonomik nedenlerle tercih etmeyecekler. Bu, önemli bir hedef. Artık hepimiz bireysel araç kullanımını azaltmanın vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunun farkında olmalıyız. Yeni ulaşım araçlarının, özellikle metronun öncülüğünde bisiklet veya yaya olarak kat edilmesi gereken bölgelerde, bireysel araç kullanımını azaltma konusunda çekici alanlar sunmak ve bu yönde insanları teşvik etmek zorundayız," şeklinde konuştu.Projenin süresi 30 aydır ve SKUP kapsamında gerçekleştirilecek pilot projeler, İstanbul'u sürdürülebilir, eşitlikçi, ekonomik ve çevre dostu bir şehir haline getirerek, ulaşım alışkanlıklarında yeni bir kültürel dönüşüm başlatmayı amaçlıyor. Projenin bütçesi yaklaşık 5,55 milyon euro olup, bu miktarın yüzde 85'i AB Komisyonu tarafından, yüzde 15'i ise İBB tarafından karşılanacaktır.SKUP kapsamında yürütülecek faaliyetler şu şekildedir:
- Otomobil kullanımını azaltmak amacıyla altyapıya ve talep yönetimine ilişkin uygulamalar.
- Kent içi ulaşımda enerji verimliliğini artırmak, sera gazı emisyonlarını azaltmak ve kentsel hava kalitesini artırmak için merkezi alanlarda otomobil kullanımını caydırıcı önlemlerin geliştirilmesi.
- Yaya trafiğinin yoğun olduğu alanlarda otomobil kullanımını ve trafik hızını azaltıcı uygulamaların geliştirilmesi.
- Toplu taşımada deniz ulaşımının payını artırmaya yönelik uygulamalar.
- Kıyı ilçelerde iskelelere erişime yönelik pilot çalışmalar.
- Deniz ulaşım ağını genişletmeye yönelik pilot çalışmalar.
- Yürüme ve bisiklet gibi aktif ulaşım türlerini teşvik etmek için yolların yeniden düzenlenmesi için küçük ölçekli uygulamalar.
- Merkezi alanlardaki yayalaşmış alanlara yönelik politika önerilerinin detaylandırılması ve projelendirilmesi.
- Yaya akslarının birbirine bağlanabileceği koridorların oluşturulması ve projelendirilmesi.
- Toplu taşımayı teşvik etmek için 'otobüs öncelikli şeritler' ve 'Sağlıklı Sokaklar' gibi insan odaklı yaklaşımların araştırılması, fizibilite çalışmalarının yapılması ve ayrıntılı tasarım ve uygulama dosyalarının hazırlanması.
- Beklenen İstanbul depremi ve iklim değişikliği kaynaklı seller öncelikli olmak üzere, afetlere ve gelecekteki olası pandemilere dirençli kentsel ulaşım için yol haritalarının oluşturulması.
- Yoğun trafik nedeniyle artan hava kirliliği ve uzayan yolculuk süreleri ile baş etmek için tıkanıklık fiyatlandırması uygulanması, kullanıcılardan belirlenen kısıtlı bir alana giriş için ücret talep edilmesi.