Üniversite sınavlarına hazırlanmak, sonuçları beklemek ve doğru seçimi yapmak stresli bir süreç olabilir. Ancak alanınızı geliştirmek ve gelecek için planlar yapmak istediğinizden emin olduğunuzda, bu stresli süreç sonunda sizi hayallerinize götüren bir yolculuğa dönüşebilir. Yanlış seçim çabalarınızı boşa çıkarabileceği veya sizi hayallerinizden uzaklaştırabileceği için üniversite tercihi en kritik noktalardan biridir. Bu nedenle yks sonuçlarınızı iyi değerlendirmeli ve ÖSYM'nin talimatlarına uymalısınız.Tercih döneminde öğretmenleriniz, aile üyeleriniz ve hatta arkadaşlarınız size birçok konuda tavsiyelerde bulunacak ve belki de bazı küçük kafa karışıklıkları ile karşılaşacaksınız. Peki, bu çok tonlu ortamda bir kolej seçmeye çalışırken nelere dikkat etmelisiniz? Bu içeriğimizde bir kaç madde ile durumu özetlemeye çalışacağız.Üniversite seçimi tavsiyesi:
Bu, kişisel önceliklerinizi belirleme meselesidir. Üniversiteye gittiğiniz, yıllarınızı geçirdiğiniz şehir size çok şey katacaktır. Büyük ve gelişmiş bir şehirde okuyorsanız yeterli sosyal imkanlara sahip olmak yeni insanlarla tanışmanıza ve kendinizi farklı alanlarda denemenize yardımcı olacaktır. Ancak, kariyeriniz üniversite hayatınızdan çok daha uzun olacaktır. Bu nedenle sevmediğiniz bir bölüm veya istemediğiniz bir üniversite seçin çünkü daha fazla sosyal imkan var veya gelişmiş bir şehirde okumak istiyorsunuz, bu da sizi kariyerinizde pişman edebilir. gelecek.
Laboratuvarlar, Eğitim Fakültesi'ndeki uygulama okulları, Hukuk Fakültesi'ndeki mahkeme simülasyonları, veteriner çiftlikleri gibi çok çeşitli seçenekler sunabiliriz. Bu fırsatlar, öğrendiğiniz teorik bilgileri havada deneyimleme konusunda size avantaj sağlar.
- Seçim süreci ve tarih aralığı hakkında bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun.
- Okumak istediğiniz bölümleri listeleyin ve onlar hakkında bilgi edinin.
- Seçtiğiniz sektördeki iş fırsatlarını öğrenmeyi unutmayın.
- İstediğiniz üniversite için bölüm puanını ve sıralama aralığını belirleyin.
- Özel Yetenek sınavına girmenizi gerektiren bölümlerden birini seçtiyseniz, lütfen koşulları ve sınav tarihlerini inceleyiniz.
- Size ve üniversiteyle ilgili ideal bölümlere uygun bir tercih notları havuzu oluşturun.
- Tercih havuzu oluşturduktan sonra, hedeflerinize göre risksiz sıralayın.
- Okumak istemediğiniz bölümün veya gitmek istemediğiniz üniversitenin listenizde olmadığından emin olun.
- Bir vakıf üniversitesi seçiyorsanız, araştırma bursu ve indirim koşulları.
- Şehir değişikliği gerektiren bir seçim yaparsanız, gidebileceğiniz şehirdeki yurt/ev koşullarını araştırın.
- İçinde bulunduğumuz pandemi durumunu değerlendirerek, seçtiğiniz kolejdeki uzaktan eğitimin durumunu öğrenin.
- Tercih listenizdeki üniversitenin danışma hattına ve danışmanınıza başvurmaktan çekinmeyiniz.
- Listenizdeki üniversitelerdeki kampüs yaşamı ve sosyal etkinlikler hakkında bilgi alın.
- Üniversite eğitiminin kişinin kendi çabası ile tatmin edici bir süreç olduğunu unutmayın.
- Mümkünse bu dikkat dağıtıcı unsurları göz önünde bulundurarak seçim sürecinizi gözden geçirin ve son dakikaya bırakmayın.
Üniversite seçerken nelere dikkat etmeliyim?
Şehir mi sektör mü?Bu, kişisel önceliklerinizi belirleme meselesidir. Üniversiteye gittiğiniz, yıllarınızı geçirdiğiniz şehir size çok şey katacaktır. Büyük ve gelişmiş bir şehirde okuyorsanız yeterli sosyal imkanlara sahip olmak yeni insanlarla tanışmanıza ve kendinizi farklı alanlarda denemenize yardımcı olacaktır. Ancak, kariyeriniz üniversite hayatınızdan çok daha uzun olacaktır. Bu nedenle sevmediğiniz bir bölüm veya istemediğiniz bir üniversite seçin çünkü daha fazla sosyal imkan var veya gelişmiş bir şehirde okumak istiyorsunuz, bu da sizi kariyerinizde pişman edebilir. gelecek.
Özel üniversite mi devlet üniversitesi mi?
Bu sorunun tek bir cevabı yoktur ve her üniversite ve bölüm için ayrı ayrı incelenmelidir. Çünkü her üniversitenin tüm bölümleri aynı kalitede eğitim vermemektedir. Bazı bölümlerde daha başarılı, bazılarında daha az başarılı olabilir. Özel ve devlet üniversiteleri arasındaki en büyük farklardan biri sınıf mevcudiyetidir. Özel üniversitelerin sınıf mevcudu sınırlıdır, bu nedenle derslere/öğretmenlerle bire bir katılma fırsatı daha iyidir. Öte yandan, sınıf mevcudunun yüzlerceyi bulabildiği devlet üniversitelerinde, profesörlerle ağ kurma gibi fırsatlar sınırlı olabilir.Laboratuvarlar, Eğitim Fakültesi'ndeki uygulama okulları, Hukuk Fakültesi'ndeki mahkeme simülasyonları, veteriner çiftlikleri gibi çok çeşitli seçenekler sunabiliriz. Bu fırsatlar, öğrendiğiniz teorik bilgileri havada deneyimleme konusunda size avantaj sağlar.