Yaz tatili bitip çocukların yeniden okula adapte olması ya da bazılarının okulla ilk kez tanışması, ebeveynlerde belli sorumluluklar yaratır. Başarılı bir eğitim-öğretim hayatının temellerinin atılmasında çocuğunuza destek olmak için onu ders çalışmaya motive edebilirsiniz. Tabii ki “Haydi dersinin başına!” demek çare değil. Çocuğunuza ders çalışma alışkanlığı kazandıracak birkaç önerimiz var.
1. Nitelikli Çalışmaya Yönlendirme
Çocukların başlarını kaldırmadan, saatlerini kitaplarının/ defterlerinin başında geçirmeleri, nitelikli ve verimli çalıştıkları anlamına gelmez. Aksine, çocukların ilgisi çok kısa sürede dağılabilir. Bu nedenle ders çalışma için kısa bir süre belirlenmesi ve bu sürede tüm enerjinin derslere yönlendirilmesi önemlidir. Bu yüzden önerimiz, çocuğunuzla beraber gerçekten dikkatini verebileceği bir süre belirlemek. Yarım saat, hatta 15 dakika iyi bir başlangıç olabilir. Ancak bu sürede çocuğunuz kendi çalışma odasında olup televizyon, müzik sesi gibi herhangi bir uyarıcıya maruz kalmamalı.
2. Planlı Olmak
Çocukların ders çalışma alışkanlığı edinmesini sağlamak, sık tekrarlarla mümkündür. Şimdi, çocuğunuzla bir anlaşma yapın ve onun her gün için yarım saatlik bir çalışma zamanı yaratmasını sağlayın. Ancak tatil günlerini işgal etmeye gerek yok. İnanın, haftanın 5 günü yarım saat sürecek nitelikli bir çalışma, 3-4 saat kitabın başında hayal kurarak geçen zamandan çok daha verimli olacak.
3. Sorumluluk Edinmesini Sağlamak
Çocuğunuza ders çalışması gerektiğini sürekli hatırlatmak, sizi itici kılacağı gibi onu da ders çalışmaktan soğutacaktır. Bunun yerine çocuğunuzun kendi sorumluluğunu üstlenmesini sağlayabilirsiniz. Çalışma süresini belirleyen bir çalar saat kurmak, çocuğunuzun her gün için rutin geliştirmesine katkı sağlayabilir.
4. Örnek Davranışlarda Bulunmak
Çocuğunuzdan odasına kapanıp kitap okumasını bekliyor, ancak siz sabahtan akşama kadar internet ya da televizyon başında oturuyorsanız, onun kitaplarla barışık olmasını sağlamanız biraz zor. Bunun için sizin de elinize kitabınızı alıp ona eşlik etmeniz, çocuğunuzun motive olmasını sağlayacaktır. Böylece kitap okumak, çocuğunuz tarafından rutin bir davranış olarak görülecek ve alışkanlığın geliştirilmesi kolaylaşacaktır. Denemeye değer. Zaten sizin de okunacaklar listeniz hayli kabarmadı mı?
5. Tercihler Sunun
Çocuğunuza “Ders çalışmak ister misin?” diye sorarsanız vereceği cevap çoğunlukla “Hayır!” olacaktır. Ancak “Yemekten önce mi yoksa sonra mı ders çalışmak istersin?” diye sorduğunuzda çocuğunuz kararı kendi belirleyecek ve dilediği zaman diliminde ders çalışmaya oturacaktır.
6. Takdir Etmek
Eğer çocuğunuz başarısız olduğunda durumu biraz abartır, başarılarını takdir etmezseniz o da sizin dikkatinizi çekmenin yolunun başarısızlık olacağını düşünecektir. Ona sık sık ne kadar güvendiğinizi hatırlatır, başarılarını takdir ederseniz daha iyisini yapmak için motive olur. Elbette çocuğunuz her zaman başarılı olacak diye bir kaide yok. Unutmayın ki başarısızlıklar, başarılı olmak için atılması gereken en önemli adımlardır.
7. Kendi Yöntemini Geliştirmesini Sağlayın
Ebeveynlerin okul çağındaki çocuklarına yaptıkları en yanlış motivasyon yöntemlerinin başında, çocuğu yakın çevreyle kıyaslamak gelir. Okul arkadaşı her gün onlarca soru çözüyor olabilir. Ancak sizin çocuğunuz okuyarak çalışmayı seviyorsa onu çalışma yöntemi konusunda kısıtlamamanızı öneririz. Ayrıca çocuğunuzun ilgi alanlarını keşfetmesine destek olarak kendisine en uygun çalışma yöntemini bulmasını da sağlayabilirsiniz. Onu biraz daha dikkatle gözlemlemek, size yol gösterecektir.
8. Uygun Ortam Yaratmak
Çocuğunuzun, odasında motive olmuş bir şekilde ders çalışmasını istiyorsanız ders çalışma alanını onun zevklerine göre dekore etmelisiniz. Sevdiği karakterlerin olduğu okul çantaları, defterler ve diğer kırtasiyelikler, motivasyon sağlamak için tam da ihtiyacınız olan eşyalar.